(Saknar rubrik)

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

FIRA KVINNODAGEN MED FEMINISTISKT BRODERI!

mars 8 @ 11:00 - 21:00

Fira kvinnodagen med fantastisk grupputställning på Galleri Svärtan!

FACEBOOK-EVENT

Broderi har länge, även av en del feminister, betraktats som ”förspilld kvinnokraft”. Men kan broderi och textila uttryck även vara ett sätt att upproriskt uttrycka samhällskritik? Vi är en grupp feministiska brodöser från Uppsala med omnejd som börjat träffas regelbundet under de senaste månaderna för att uttrycka våra tankar och känslor kring livet och samhället genom textilier.

 

Utifrån förnimmelser av våra förmödrars och våra egna textila liv har vi under skratt skapat några textilier med feministiskt budskap. Dessa växte fram ur sorg och glädje i en värld där våra liv har påverkats av tillskrivna och självpåtagna klass, ras och könsidentiteter samt var i världen vi fötts och växt upp. Särskilt har vi inspirerats av den textila aktivistiska rörelsen i Latinamerika, där artivism, dvs. konstnärlig aktivism och inte minst broderi används för att uppmärksamma olika slags orättvisor.

 

Vi har inte bara skapat med nål och tråd, utan vi har även knutit ihop våra livstrådar och broderat ett osynligt och vackert mönster i regnbågsfärger. Tillsammans vill vi se vår utställning som del av en lång feministisk väg som består av historiska kollektiva processer och avgörande händelser, men också av vardagsmotstånd. Motstånd mot könsförtryck sammanflätat med motstånd mot klassklyftor, rasism, kolonialism och andra typer av förtryck som människor utsätts för.

 

Nu vill vi dela med oss av vår textila kollektiva glädje. Medvetna om att vi inte är broderivirtuoser, men modiga nog att ställa ut för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen, en dag som lanserades av de kvinnor som banade väg för de rättigheter vi själva nu åtnjuter. Men vi vill inte bara blicka bakåt, utan även uppmärksamma den pågående feministiska rättighetskampen som förs runt om i världen. En kamp som trotsar diverse fundamentalistiska försök att få oss att backa, men vi bara backar för att ta sats.

 

Tillsammans med er vill vi denna dag glädjas och skapa ett feministiskt kraftfält samt förnya våra löften om åtagandet att kämpa för rättigheter tills alla blir fria!

 

Utställningen, som är gjort i samarbete med föreningen Kreativa feminister och med stöd från studieförbundet Kulturens, öppnar kl. 11:00 och är öppen hela dagen. Kl. 18:00 samlas vi för musik, dans, presentation av våra verk och lite tilltugg.

 

Galleri Svärtan

Svartbäcksgatan 50H, Uppsala

Onsdag 8 mars

kl.11:00-21:00

Studieförbundet Kulturens logotyp

Detaljer

Datum:
mars 8
Tid:
11:00 - 21:00
Evenemang Kategorier:
,
Evenemang Taggar:
, ,

Arrangörer

Kulturens Bildningsförbund
Kreativa Feminister Uppsala

Plats

Galleri Svärtan
Svartbäcksgatan 50
Uppsala, Uppsala 753 33 Sverige
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *